Wednesday, February 23, 2011

Arbeidsledige med lav utdanning

Over halvparten av de 3.500 arbeidsledige i Nordland mangler videregående skole, og det er dårligst i landet. Men nå skal de få utdanning.

Arbeidsledige i Nordland får denne våren et nytt utdanningstilbud. Det lover Nav og Nordland fylkeskommune.

- Vi må ta tak i dette, for andelen som mangler skolegang øker fortsatt, sier avdelingsdirektør Kjell Albrigtsen i Nav Nordland.

Topper statistikken
- Av de omlag tusen personene som har blitt arbeidsledige i år har seks av ti ikke har fullført videregående skole, sier Albrigtsen.

Dette viser at andelen som ikke har fullført videregående skole vokser. For blant de ialt 3.500 som nå er helt arbeidsledige, mangler 55 % videregående skole. Blant de ny-ledige er andelen hele 60 % viser tall fra Nav .

- Nordland topper en lite hyggelig statistikk, sier Albrigtsen, for dette er dårligst i landet.

Skolebenken neste
Brorparten av de nye arbeidsløse kommer fra bygg, anlegg og industri - mens de ledige jobbene finnes innen helse og omsorg. Da er skolebenken det beste alternativet for de ledige. Og siden noen av dem har lovfestet rett til videregådende opplæring, vil NAV ha fylkeskommunen med på et spleiselag. Men foreløpig er det nye utdanningstilbudet i støpeskjeen, sier Albrigtsen.

- Et aktuelt tiltak er at vi starter nye AMO-kurs i regi av Nav. I tillegg må vi ha et samarbeid med fylkeskommunen. Vi ser nå på hvordan vi skal få til en samfinansiering, for å hjelpe de arbeidsledige til å få fullført formell utdanning. Tanken er at fylkeskommunen kan ta seg av dem som er rettighetselever, mens vi tar oss av de andre, sier Albrigtsen.

- Utdanning de vil ha
Fylkesråd for utdanning, Trud Berg, bekrefter at arbeidet med et nytt utdanningstilbud for arbeidsløse er i full gang.

- Målgruppen er først og fremst personer under 30 år, sier hun.

Hun fremholder at det er viktig å hjelpe denne gruppen til å få den utdanningen de ønsker seg.

- Det blir lettere for dem å få jobb senere når de har fått formell utdanning. Dessverre er det slik at arbeidsledigheten øker også i Nordland - og når arbeidsledigheten øker, er det de med lavest utdanning som mister jobben først, sier Berg.

Nå finnes 1.400 ledige jobber i Nordland, og det er en nedgang på over 20 prosent fra årsskiftet. Samtidig har arbeidsledigheten økt med 32 prosent, viser de ferskeste tallene fra NAV.

source

No comments:

Post a Comment