Tuesday, February 22, 2011

Slik skriver du jobbsøknad.

Du har sikkert hørt om folk som har søkt på både 30 og 40 jobber, uten å få komme på et eneste intervju. Iblant er de over- eller underkvalifisert til stillingen. Andre ganger har de ganske enkelt skrevet for dårlige søknader.

- Kun 20 prosent av arbeidssøkerne, eller en av fem, skriver en skikkelig god søknad. Hvis du er en av de 20 prosentene, og er en av 100 søkere til en jobb, har du altså normalt bare 19 reelle konkurrenter, oppmuntrer hodejeger og forfatter av boka «Få kremjobben!», Pål-Espen Tørisen.

Siviløkonom og medforfatter av boka «Jobbsøkerskolen», Knut Solberg, er nokså enig i anslaget, men legger til at andelen gode søknader varierer med type stilling som er utlyst.

- Men det er generelt mange som slurver og skriver dårlige søknader, sier han.

Hva fungerer?
Det finnes ingen sikker oppskrift på jobbsøknader som alle arbeidsgivere vil falle for. Men det finnes en del tommelfingerregler og gode tips, som øker sjansen for at akkurat din søknad vinner fram.

Jobbsøknaden skal først og fremst fange arbeidsgivers oppmerksomhet, og gjøre at nettopp du blir innkalt til intervju.

Den skal fortelle minst tre ting:
At du har lest og forstått stillingsannonsen.
At du er rett kvinne eller mann til akkurat denne jobben.
At du er motivert for jobben, og at dette ikke er en masseprodusert søknad.
Søknaden skal være en kort presentasjon av deg og dine motiver for å søke, og ikke en livshistorie. Det engelske ordet for søknad - «Letter of Motivation», er egentlig bedre enn ordet søknad i denne sammenhengen, synes Solberg.

Søknaden bør gjerne ha korte setninger. Det gjør den lettere å lese. Og den skal være korfattet.

- Den bør være på maks én A4-side. Det er ingen grunn til å skrive lengre, understreker både Solberg og Tørisen.

Skreddersy søknaden
Hver jobbsøknad må skreddersys. Den skal vise både at du har lest stillingsannonsen og at du er motivert og kvalifisert for akkurat denne jobben. Den skal profilere dine kvalifikasjoner og egenskaper i lys av stillingsannonsen.

- En feil som går mye igjen er manglende samsvar mellom søknaden og stillingsannonsen. Det syndes veldig mye mot dette. Les derfor stillingsanonsen nøye, og skreddersy hver søknad, sier Solberg.

Han gir eksempler på søknader hvor både stillingsbetegnelse og arbeidsgivers navn har vært helt feil, fordi søker har brukt en masseprodusert søknad og ikke luket vekk tidligere navn og betegnelser.

- Men det blir også feil hvis det er så mye samsvar mellom søknaden og stillingsannonsen at søknaden gjentar alt som står i annonsen.

Søknaden skal være feilfri. Skrivefeil roper ut at denne jobben ikke er så viktig for deg. Få noen til å lese korrektur når du er ferdig med søknaden, eller skriv den ut og les nøye gjennom selv.

Personlig men høflig
Søknaden skal settes opp som et brev fra en ukjent til en ukjent, skriver Lars Aarønæs i boka «Skriv enda bedre». Dette gjelder selv om du har snakket med og kanskje kjenner de som skal lese den.

Tenk alltid på hvordan en fremmed arbeidsgiver vil kunne reagere på søknaden din. Ikke vær underdanig eller overlegen. Men skriv likevel gjerne litt personlig.

- Du trenger ikke skrive som danskekongen, understreker Pål-Espen Tørisen.

- Prøv å gi et realistisk bilde av deg selv. Bruk jeg-form, ikke skriv «man» om deg selv. Unngå floskler og selvfølgeligheter, som at du håper på positivt svar - det sier seg selv, sier Solberg.

- Søknaden skal skille seg ut i innhold, og ikke i form, påpeker Solberg. Det gjelder både for elektroniske søknader og papirsøknader. Han forteller om folk som har sendt ballonger med søknaden. Det er ikke å anbefale.

- Dokumentér heller kreativitet, hvis dette er ønskelig, på annen måte - for eksempel med arbeidsprøver, sier Solberg.

Dette må du ha med
Du starter med å skrive fra hvem søknaden sendes - altså ditt eget fulle navn, kontaktadresse og alt annet arbeidsgiver trenger for å enkelt få tak i deg. Dette skrives øverst til venstre. (Se eks. lenger ned.)

Arbeidsgivers navn og adresse skriver du også fullt ut, rett under avsenderopplysningene. Sjekk nøye hvordan arbeidsgiver skriver navnet sitt, og gjør det samme for eventuell kontaktperson du sender søknaden til.

- Stil søknaden til en bestemt person, såfremt det er mulig, råder Solberg.

Deretter skriver du en overskrift, som enkelt og greit forteller arbeidsgiver at dette er en «søknad på stilling som...».

Etter overskriften viser du kort til hvordan du fikk vite om jobben, at du med dette ønsker å søke, og deretter noen korte opplysninger om deg selv og din utdannings- og yrkesbakgrunn. Dette bør være kortfattet, i CV-en skriver du litt mer utfyllende om disse tingene.

Opplys kortfattet om ting du tror er interessante for arbeidsgiver, som alder og om du er medlem av spesielle organisasjoner e.l. som kan ha relevans for søknaden.

Deretter forteller du hvorfor du søker på akkurat denne stillingen. Motivasjonen bør helst synes å ligge i den nye jobben, og fremfor alt bør du ikke rakke ned på den jobben du eventuelt allerede har. Lojalitet til arbeidsgiver er en egenskap de fleste arbeidsgivere verdsetter.

Dersom du på forhånd har ringt og fått vite mer enn det som står i stillingsannonsen, så henvis gjerne til dette. Har du satt deg litt nærmere inn i hva selskapet driver med, så få gjerne fram det også - da virker du både oppriktig motivert og kunnskapsrik.

Ikke skriv mer om deg selv enn det du tror arbeidsgiver i første omgang er interessert i å vite. Søknaden, kvalifikasjonene dine og motivasjonen din skal bare skaffe deg et intervju. Det du har å si utover dette kan du få fram i et eventuelt jobbintervju.

Ha også med hvor raskt du eventuelt kan begynne i stillingen. Avslutt gjerne søknaden med at dersom arbeidsgiver skulle ønske å vite mer, stiller du gjerne til intervju. Pass på at kontaktopplysningene er nøyaktige, oppdaterte og gir et seriøst inntrykk.

- Jobbsøknaden er ikke stedet å være hemmelighetsfull med kontaktopplysinger. Gi oppdaterte og nøyaktige kontaktopplysninger. Iblant haster det å få folk til intervju, og hvis du ikke er å få tak i finner vi kanskje noen andre, skriver Pål-Espen Tørisen i boka «Få kremjobben!».

- Bruk en seriøs epostadresse som du sjekker ofte, råder han videre. Han forteller til skrekk og advarsel om en jobbsøker hos Digi.no som brukte avsenderadressen kaaten@jokkesen.no, og oppga navnet Kåten Jokkesen i avsenderfeltet. (Han fikk ikke jobben...)

Epostsøknad?
Rådene over gjelder også for søknader som leveres per epost. Hvordan du skal levere søknaden vil framgå av stillingsannonsen. Står det ikke noe om dette, så er det papirsøknad som fortsatt er hovedregelen.

Skal du levere søknad per epost, så bruk standard filformater som .DOC, .RTF, .TXT, og HTML. Legg gjerne ved søknaden som ren tekst i eposten også. Ikke send med kjempestore filer eller vedlegg. Send eposten med søknaden til deg selv først, og sjekk at alt er som det skal, råder Tørisen.

source

No comments:

Post a Comment